Paella z kurczakiem

  • SKŁADNIKI :
  • * bulion warzywny - 1 l
  • * filet z kurczaka - 400 g
  • * papryka - 2 szt
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * pomidor - 1 szt
  • * oliwa - 50 ml
  • * słodka papryka - 1 szczypta
  • * chili - 1 szczypta
  • * szafran - 1 szczypta
  • * białe wino - 50 ml
  • * koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • * ryż do paelli - 200 g
  • * zielenina - 1 pęczek

 

Od kiedy wróciłam z wakacji cały czas chodziła za mną Paella.

Bdsklep. pl Zdjęcie - Paella z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami dokładnie wyczuł moje zachcianki , gdyż już kilka dni po przyjeździe zawitał do mnie kurier z wielką paczką pełną ” światowych ” specjałów , wśród których był m.in. ryż do paelli.

Na Gran Canarii smakowałam wersji z owocami morza … przyrządzonej przez prawdziwych Hiszpanów.

W domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada.

Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!

Zdjęcie - Paella z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.

Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.

Czosnek kroimy w plasterki.

Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.

Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli.

Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.

Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.

Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).

Gotowe!

Zdjęcie - Paella z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zamiast tradycyjnej oliwy użyłam CAROTINO oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy

 

Przepisy z tych kategorii

Łosoś ze szparagami na parze,…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jajka faszerowane dynią lub ba…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Wtorek z kaszą #46: Gryczane n…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Śliwki w boczku

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Jajka faszerowane tuńczykiem

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Francja: Oeuf à la tripe (jajk…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z gęsich wątróbek z żu…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tortilla z kurczakiem i guacam…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Rilette z kaczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grillowane piersi kurczaka z m…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kiełbasa z indyka na sposób t…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Dieta bez soli i udziec z kurc…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI