Zainspirowane przez Donne Hay - szybkie, świeże i smaczne. Dodam jeszcze, że pożywne i zdrowe. Można doprawiać czosnkiem i chili według własnych upodobań. Zamiast wina można użyć bulionu, możliwości są nieograniczone ;)
- 300g fileta z kurczaka
- 300g krewetek
- 400g pomidorów w puszce
- 1 lampka wina białego Chardonnay
- młoda cebulka szt 1
- nać pietruszki
- limonka szt 1
- 20g masła
- ostra papryka
Cebulkę posiekać, kurczaka pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurczaka wraz z krewetkami, podsmażyć do momentu aż kurczak straci czerwony kolor (ok. 5 minut). Dodać wino, posiekaną cebulkę oraz pomidory, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, paprykę, zmniejszyć ogień i przykryć szczelnie pokrywką. Po około 25 minutach zdjąć pokrywkę, przemieszać i gotować jeszcze 3 minuty. Większość płynu powinna zostać wchłonięta przez ryż. Skropić sokiem z ćwiartki limonki.
(function(d){
var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true;
js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1";
d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js);
}(document));