PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam , że dość długo krążyłam wokół tego przepisu , zanim zdecydowałam się go wypróbować. Wierzyć mi się nie chciało , że z tak dużą ilością dodanych ziemniaków mogą wyjść smaczne pączki. A jednak! Wyszły wspaniałe pączusie i wcale nie czuło się w nich ziemniaków. Owszem , były trochę cięższe i bardziej wilgotne od typowych pączków drożdżowych , ale nie musi to być ich wadą. Mnie osobiście bardzo smakowały i jeszcze na drugi dzień nie straciły aż tak wiele ze swojej świeżości , a to właśnie dzięki ziemniakom. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to , że nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie. Polecam wypróbować :-)

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
- 3 żółtka
- 25 dag masła (może być roślinne)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste naleśniki z kar…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bagietki z szałwią i pestkami…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Crostata z dżemem brzoskwiniow…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Kruche babeczki z jabłkami

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Muffinki z dynią jak pączki, l…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Kruche babeczki z kremem czeko…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z semoliny i sos kur…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Ślimaczki z czekośliwką

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Ciasteczka stempelki

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Normandzki chleb jabłkowy - wr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ciasteczka orzechowo-cynamonow…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Normandzki chleb jabłkowy (bez…

MarcinH MarcinH
Grahamka