PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam , że dość długo krążyłam wokół tego przepisu , zanim zdecydowałam się go wypróbować. Wierzyć mi się nie chciało , że z tak dużą ilością dodanych ziemniaków mogą wyjść smaczne pączki. A jednak! Wyszły wspaniałe pączusie i wcale nie czuło się w nich ziemniaków. Owszem , były trochę cięższe i bardziej wilgotne od typowych pączków drożdżowych , ale nie musi to być ich wadą. Mnie osobiście bardzo smakowały i jeszcze na drugi dzień nie straciły aż tak wiele ze swojej świeżości , a to właśnie dzięki ziemniakom. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to , że nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie. Polecam wypróbować :-)

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
- 3 żółtka
- 25 dag masła (może być roślinne)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z wiśniami i kruszonk…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Pyszne jagodzianki

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Najlepsze jagodzianki z krusz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Śliwkowe batony owsiane

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

1

Drożdżówki ze śliwkami i cynam…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

2

Rogaliki z twarogu bez jajek i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki z brzoskwiniami

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Babeczki z budyniem i owocami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

2

Ciasteczka z masłem orzechowym…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Babeczki Eton Mess z porzeczka…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Batony owsiane idealne! Z bana…

Agata Agata
Pensamientos en un plato