Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Zdjęcie - Pączki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tłusty czwartek, to ostatni dzień karnawału i tradycyjnie polecam domowe pączki z marmoladą.

Obok chrustów, to pączki są jednak najbardziej popularne w tym wyjątkowym dniu.

Według staropolskiego przysłowia:

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."

I choć do tłustego czwartku jeszcze kilkanaście dni, warto jednak wypróbować doskonały przepis na pączki z marmoladą.

 

Składniki na pączki z marmoladą:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 1,5 litra oleju rzepakowego lub 500 g smalcu do smażenia
  • 200 g marmolady wieloowocowej lub z róży
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Pączki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać pączki z marmoladą?

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z 1/4 szklanki mleka letniego i 1 łyżką mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia /podwojenia objętosci/.

Pozostałą mąkę przesiać dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i jajko z cukrami oraz sól.

Mleko letnie i roztopione masło dodać w trakcie wyrabiania ciasta.

Wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo przez około 5-7 minut, do otrzymania sprężystego i pulchnego ciasta.

Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.

Z wyrośniętego ciasta wykrawać placuszki o średnicy ok. 7-8 cm i nakładać po łyżeczce marmolady.

Zlepić w kulki i ułożyć na lekko podsypanym blacie roboczym, pozostawić na 20-30 minut do podwojenia objętości.

Pączki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 180'C z obu stron na złoty kolor.

Odsączać na papierowym ręczniku.

Pączki z marmoladą podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem.

Zdjęcie - Pączki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów