Pączki z marakują i kremem waniliowym

Pączki z marakują i kremem waniliowym

3

Te pączki z marakują i kremem waniliowym to prawdziwy tłustoczwartkowy food porn! Gdy tylko ujrzałem je na Instagramie mojej ulubionej warszawskiej cukierni Deseo od razu wiedziałem, że będę musiał zrobić podobne w domu. Jednakże zamiast kremu kokosowego postawiłem na klasyczny francuski krem waniliowy pâtissière. Połączenie słodkiego aromatycznego kremu z kwaśną marakują to coś, co sprawia, że ślinianki zaczynają nagle mocniej pracować. 🙂 Użyłem tutaj gotowej pulpy odmiany flavicarpa, która sprawdza się najlepiej do ciast i deserów i delikatnie zagęściłem ją skrobią. Chociaż w przypadku tych pączków zdecydowanie oczekiwanym efektem jest kokieteryjnie wypływająca ze środka marakuja.

Samo ciasto na pączki przygotowałem ze sprawdzonego od lat przepisu, który czasami nieco modyfikuję. Są puszyste, delikatne i wspaniale rosną – jak na drożdżach, można by rzec. 🙂 Tym razem wzbogaciłem je dodatkiem ciemnego rumu oraz soku i skórki z limonki. Dzięki temu pączki z marakują są jeszcze bardziej aromatyczne, a dodatkowo za sprawą kwasu i alkoholu chłoną mniej oleju, więc win-win.

Zwieńczeniem moich pączków jest klasyczna bita śmietana z dodatkiem wanilii. Nie tylko sprytnie przykrywa ona miejsce nadziewania, ale także wygląda niczym słodka korona. Wydaje mi się, że nie można im się oprzeć, a Wy co sądzicie? 🙂 Sam miałem poczekać z publikacją tego przepisu do przyszłego roku, ale te pączki z marakują są tak obłędnie pyszne, że byłbym zwyczajnie okrutny. Dlatego Wy również nie czekajcie dłużej i usmażcie z tuzin albo dwa na Tłusty Czwartek! Sam od razu zrobiłem je z podwójnej porcji i non, je ne regrette rien i Wy też nie będziecie – zapewniam! 🙂

Zdjęcie - Pączki z marakują i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki z marakują i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki z marakują i kremem waniliowym 

Ilość porcji: 12-14 

Składniki na pączki z marakują i kremem waniliowym:

Ciasto na pączki:

  • 500 g mąki pszennej (używam chlebowej, typ 650)
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 30 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 30 ml ciemnego rumu (można zastąpić wódką/spirytusem lub pominąć)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

 

  Waniliowy krem pâtissière:

  • 350 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g masła

 

  Marakuja:

  • 200 g pulpy z marakui (najlepiej odmiany flavicarpa)
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi (ok. 12 g)
  • 30 ml wody

 

  Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią

 

Jak przygotować pączki z marakują i kremem waniliowym?

Pączki

  1. Przygotuj rozczyn. Drożdże pokrusz i utrzyj z 1 łyżką cukru. Gdy staną się płynne, dodaj 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej letnie mleko i wymieszaj, pozbywając się grudek. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
  2. Do dzierży miksera wsyp pozostałą mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej rozczyn, ekstrakt waniliowy, rum, skórkę otartą z limonki oraz wyciśnięty sok. Wbij jajka oraz żółtka.
  3. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Gdy stanie się gładkie i elastyczne, wlej roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze przez kolejne 5 minut.
  4. Gdy ciasto będzie już miękkie i lśniące, przykryj je ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj krem oraz pulpę z marakui.
  5. Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na grubość 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki lub okrągłej wykrawaczki do ciasteczek wytnij okręgi o średnicy ok. 7-8 cm. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na  30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie podgrzej olej do 175-180ºC. Powinno być go tyle w garnku, aby pączki mogły swobodnie pływać.
  6. Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, przy niskiej zaś nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju i wystudź.

 

  Waniliowy krem pâtissière

  1. Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Laskę wanilii przekrój na pół, wybierz ziarenka i dodaj wszystko razem do mleka. Zagotuj i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij laskę wanilii.
  2. Żółtka ubij z cukrem na puszystą pastę. Dodaj obie mąki i zmiksuj krótko ponownie.
  3. Do żółtek wlej 1/3 gorącego mleka i szybko zmiksuj. Następnie masę jajeczną przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj i wstaw na mały ogień.
  4. Krem gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. (Jeśli jednak nie byłby idealnie gładki, to można go przecedzić przez sito, póki jest gorący).
  5. Krem przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Wystudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania typu bismarc i nadziej nim wystudzone pączki od góry.

 

  Marakuja

  1. Pulpę z marakui przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj.
  2. Skrobię rozrób w zimnej wodzie i wlej do zagotowanej marakui. Cały czas energicznie mieszając, gotuj, aż całość zgęstnieje. Kolejno przykryj kontaktowo folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  3. Tak przygotowaną pulpę, przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania typu bismarc i nadziej nią pączki z kremem waniliowym.

 

  Bita śmietana

  1. Do schłodzonej śmietany dodaj cukier waniliowy i ubij na wysokich obrotach, aż całość zgęstnieje.
  2. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie rozety (np. Wilton 1M) i wyszprycuj na wierzchu pączków w miejscu otworu na nadzienie.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Pączki z marakują i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów