Pączki z dziurką

Ponieważ nie mam frytkownicy, w której mogłabym regulować temperaturę smażenia, na Tłusty Czwartek stawiam na „oponki” czyli pączki z dziurką- dzięki niej szybciej i łatwiej usmażyć ten karnawałowy deser.
Usmażone, ostudzone pączki oprószyć możecie cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub czekoladą.
Najlepsze są te świeżo usmażone! :)
Proporcje na ok. 18 szt.
Po więcej propozycji na tłustoczwartkowy deser zapraszam na blog pod TEN link :)

- mleko - 100 ml
- maślanka - 150 ml
- jajko - 1 szt
- masło - 60g, roztopione
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 450 g
- cukier - 80 g
- drożdze instant - 3 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- olej - do smażenia
- cukier puder - do podania
Letnią wodę wymieszaj z maślanką w temp. pokojowej, drożdżami i esencją waniliową oraz jajkiem. Dodaj roztopione, ostudzone masło, a następnie cukier, mąkę oraz sól. Ze składników wyrób gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej zrobić to mikserem zakończonym "hakiem"). Włóż do miski, przykryj folią spożywczą o odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Wykrawaj okrąg i mniejszy w środku- kształt "oponki", rozłóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj luźno folią spożywczą i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzej tłuszcz w rondlu, smaż oponki z obu stron na złoty kolor przez ok. (w sumie) 5 minut. Przed podaniem ostudź i posyp cukrem pudrem.