Pączki z czekoladą i orzechami

Pączki z czekoladą i orzechami
Zdjęcie - PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

No i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami!

Tak, tak, wiem, że nie możecie się go doczekać!

Już pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach.

Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki!

Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami.

Wprost bajka!

Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny!

Zdjęcie - PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 25 szt )

* mąka tortowa – 500 g

* świeże drożdże – 50 g

* żółtka – 4 szt

* cukier – 3 czubate łyżki

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* jajko – 1 szt

* masło – 50 g

* mleko 3/2% – 250 ml

* sól – 1 szczypta 

* spirytus – 2 łyżki

DODATKOWO:

* marmolada truskawkowa

* tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.

Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru.

Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm.

Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C.

Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.

Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ).

Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą i obsypujemy podprażonymi orzechami włoskimi!

Pycha!

Zdjęcie - PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ!

1.  Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków.

3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna.

4.  Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta  – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ).

5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko.

6. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

7. Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz.

8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.

9.  Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.

Takie  pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni.

Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.

Kategorie przepisów