Pączki (racuszki) z twarogiem

Pączki (racuszki) z twarogiem

Koniec karnawału. Czas, kiedy wprost nie wypada nie usmażyć czegoś słodkiego. Te małe kuleczki zupełnie mnie uwiodły. Najlepsze są oczywiście świeżo przygotowane, ale i później niczego im nie brakuje ;)

Zdjęcie - Pączki (racuszki) z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pachnące wanilią… To takie połączenie racuchów z pączkami. Zamiast drożdży dodaje się do nich proszek do pieczenia. Pysze za sprawą dużej ilości twarogu, który jest bazą ciasta.

Zdjęcie - Pączki (racuszki) z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mają przy tym jeszcze jedną, wielką zaletę- robi się je (łącznie ze smażeniem) jakieś 20 minut. Ekspresowo!

Zdjęcie - Pączki (racuszki) z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki (racuszki) z twarogiem

Agata, 5 lutego 2013

Zdjęcie - Pączki (racuszki) z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Twaróg zmiksuj z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz wódkę, wymieszaj.

Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm (jak duży orzech włoski), smaż ok. 6 minut na rozgrzanym tłuszczu. (Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, zanim zaczniesz na nim smażyć.)

Gotowe pączki wyjmuj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, posyp cukrem pudrem

Kategorie przepisów