Pączki nie tylko odświęta !

Pączki nie tylko odświęta !

Kto powiedział, że Tłusty czwartek to ostatni dzień po karnawale, w którym można jeść pączki?! Ja się na takie zasady nie zgadzam i proponuję pyszne pączki.

Do kubka ciepłego mleka na śniadanie, popołudniowej kawy i herbaty na kolację…

Dieto- przepadnij! :)

Jako, że nie dorobiłam się jeszcze frytkownicy, a bałam sie, że wnętrze pączków może się nie dopiec, wyrośnięte już krążki ciasta przekroiłam na pół i smażyłam tym sposobem drożdżowe księżyce.

(Przepis Dorotuś)

Zdjęcie - Pączki nie tylko odświęta ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pączki nie tylko odświęta ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pączki nie tylko odświęta ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pączki nie tylko odświęta ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki nie tylko odświęta !

Agata, 17 lutego 2010

Zdjęcie - Pączki nie tylko odświęta ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 200g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z , dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniace, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm, mocno podsypując maką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia.

Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki można po usmażeniu nadziać konfiturą (za pomocą szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką).

Kategorie przepisów