Pączki kukurydziane cytrynowe – bezglutenowe
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami.
Pączki , pączki wiedeńskie , faworki, oponki , róże i inne słodkości królować będą na stołach.
Ci, którzy są na diecie bezglutenowej z całą pewnością również chcieliby dogodzić sobie czymś słodkim Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, mini pączki serowo – kukurydziane o lekko orzeźwiającym cytrynowym smaku.
Są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek i nie tylko dla bezglutenowców.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* ser biały półtłusty – 125 g
* mąka kukurydziana – 135 g
* duże jajko – 1 szt
* cukier – 40 g
* spirytus – 1 łyżeczka
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* proszek do pieczenia ( bezglutenowy ) – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową.
Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
W garnku rozgrzewamy olej i do gorącego wrzucamy nasze pączki odrywając łyżeczką po kawałku ciasta.
Smażymy na złoto.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
DRUKUJ: