Pączki hiszpańskie – gniazdka oblane lukrem

Pączki hiszpańskie to gniazdka przygotowane z ciasta parzonego, smażone na rozgrzanym oleju. Mają nieco tłustą i jednocześnie chrupką strukturę, słodyczy nadaje im spływający lukier przygotowany z cukru pudru. Mimo że nie mają nadzienia, są cudowne i wbrew pozorom w cale nie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki.


Danie: Deser
Kuchnia: Hiszpańska
Trudność: Średnie
Ilość około: 25 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 30 min.
Kalorie: 400 kcal
Gniazdka hiszpańskie oblane polewą lukrową. Odmiana smażonych pączków przygotowywanych z ciasta parzonego.
Składniki:- HISZPAŃSKIE GNIAZDKA
350 ml wody
150 g masła
szczypta soli
300 g mąki pszennej
6 jajek ściółkowych
olej rzepakowy do smażenia
- LUKIER
130 g cukru pudru
20 g wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę z masłem i odrobiną soli. Kiedy masło całkiem się rozpuści i płyn zacznie lekko bulgotać, wsyp mąkę pszenną. Cały czas mieszając i podgrzewając doprowadź do sparzenia ciasta. Gotowe ciasto parzone idealnie odchodzi od ścianek garnka i tworzy gładką, gęstą masę.
- Sparzone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia, nie może być ani trochę ciepłe. Do ostudzonego ciasta dodawaj po 1 całym jajku, nieustannie miksując mikserem. Każde kolejne jajko dodawaj dopiero po ujednoliceniu masy.
- Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Arkusz papieru do pieczenia potnij na mniejsze kwadraty 10 x 10 cm. Na każdy kawałek papieru do pieczenia wyciśnij okrągłe gniazdko z ciasta.
- Olej rzepakowy rozgrzej precyzyjnie w szerokim rondlu do temperatury 175 – 180 stopni – niezbędny będzie do tego termometr cukierniczy. Na rozgrzany tłuszcz układaj gniazdka odwracając papier do pieczenia do góry nogami. Po chwili papier do pieczenia lekko usunąć. Gniazdka smaż po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym odsączając z nadmiaru tłuszczu, po czym odstaw do wystudzenia.
- Ostudzone pączki hiszpańskie oblej świeżo przygotowanym lukrem (wymieszaj cukier puder z wrzątkiem). Przechowuj w zamkniętym pojemniczku.