Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym

Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że ozorki są daniem, które albo ktoś lubi, albo nienawidzi, nie mogąc na nie nawet spojrzeć.
Ja należę do tej pierwszej grupy, do ich miłośników.
Uwielbiam ozorki w sosie chrzanowym, choć w dzisiejszych czasach, rzadko kto je jada!

Przygotowane w ten sposób ozorki są wyśmienite, mięciutkie, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach.
Ich niezwykłą delikatność, rewelacyjnie podkreśla, wyrazisty sos chrzanowy, w którym zostały przygotowane.

Składniki:

  • 700g ozorków wieprzowych
  • 1l rosołu (lub woda i warzywa ma rosół:marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 0.5 słoiczka chrzaniu
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smietany
  • sól i pieprz do smaku

Ozorki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Zalać wodą, doprawić solą, wstawić na gaz.
Gotować do momentu aż będą prawie miękkie.
Prawie miękkie ozorki wyciągnąć z wody, lekko przestudzić, obrać ze skóry.
Ozorki pokroić w plastry.
Zalać rosołem.
Dodać ziele angielskie, listek laurowy i sól.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać chrzan.
Sos zagęścić mąką.
Doprawić śmietaną, solą i pieprzem.
Ozorki podawać z ziemniakami puree.

Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ozorki w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów