Owsianka z karmelizowanymi jabłkami
Gęsta owsianka ze skarmelizowanymi plasterkami jabłka - bardzo sycąca i smaczna. Taki przysmak wymyśliłam sobie dzisiaj na śniadanie :)
Składniki ( na 1 porcję ) :
- 250 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 jabłko średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Mleko wlać do małego rondelka, zagotować. Na wrzące mleko wsypać płatki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia ( przez ok. 10 minut. ) Mieszać od czasu do czasu, żeby owsianka się nie przypaliła.
W tym czasie obrać jabłko, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na grube plasterki.
Na patelni roztopić masło, wrzucić plasterki jabłek. Obsmażyć je z obu stron na rumiano. Następnie posypać je brązowym cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Owsiankę przełożyć do miseczki i na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Od razu podawać.