Owsianka z Jamajki

Dawno nie robiłam żadnej owsianki, dlatego chętnie skusiłam się na ten jamajski przepis. Zaintrygował mnie dodatek słodkiego mleka skondensowanego i śmietany. Owsianka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Trochę brakowało mi w niej owoców, ale z pewnością nic nie stoi na przeszkodzie, by następnym razem dodać do niej pomarańczę, mango lub banana :)
OWSIANKA Z JAMAJKI
(1 porcja)
½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1 szklanka wody,
3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego,
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka kwaśnej śmietany,
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (np. domowej roboty)
szczypta mielonego cynamonu,
odrobina startej gałki muszkatołowej
Zagotować wodę, wsypać płatki owsiane i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać mleko skondensowane, śmietanę, cukier do smaku i ekstrakt z wanilii. Owsiankę przelać do miseczki i posypać cynamonem oraz gałką muszkatołową.
(na podstawie przepisu z blogu Grumków)