Owsianka z jabłkami (słodzona daktylami)

Ja naprawdę szczerze uwielbiam owsiankę. Gęstą, najlepiej podaną z owocami. To zdecydowanie jedno z moich o ulubionych śniadań.
Do bazy, jaką stanowią płatki owsiane możesz dodać banany, brzoskwinie, jabłka i rozgotować je w potrawie, lub dodać porcje świeżych truskawek czy mango. Miseczka ciepłej owsianki to gwarancja udanego początku dnia!
Owsianka z jabłkami (słodzona daktylami)
- płatki owsiane - 1/2 szklanki
- mleko - 1 szlanka
- daktyle - 5 szt, suszone
- jabłko - 1/2 szt
- sól - szczypta
- cynamon - 1/4 łyżeczki
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce dużych oczkach. Do rondelka wlej mleko i wsyp płatki, dodaj sól i pokrojone na małe kawałki daktyle. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje.
Dodaj jabłka i cynamon, gotuj olejnych kilka minut, aż owoce staną się miękkie, a owsianka gęsta.