Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada

Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada
Nadszedł wreszcie sezon na pyszne słoikowe owsianki, które w tak ciepłe dni jakie mamy i jakie nadchodzą najlepiej smakują właśnie na zimno!
W miniony weekend na nasz leśny spacer zmontowałam po słoiczku dla Każdego! Było słodko, było smacznie, było pysznie!
Zdjęcie - Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ilu Was i ile smaków tyle kombinacji owsianek w sloiku może powstać, ja zawsze robię z tym co mam pod ręką i tak: jogurt zamieniam na mleko, kefir, maślankę czy jogurt smakowy, owoce - w zależności od sezonu, słodzę suszonymi owocami, miodem, golden syrupem, posypuję pestkami, chrupkami, orzechami.... możliwości jest naprawdę wiele;)
Zdjęcie - Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Poniżej przedstawiam propozycje tych, które już są na blogu: http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/11/owsianka-soikowa-do-pracy.html http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/05/owsianka-w-soiku-bananowo-migdaowa.html http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/04/owsianka-w-soiku-gruszkowo-jabkowa.html
Zdjęcie - Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 3 słoiki takie o pojemności 400 ml:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 2 średnie banany
  • sok z 1/4 cytryny
  • 12 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6-9 kostek ulubionej czekolady - dałam pół na pół mleczną i gorzką
  • garść kandyzowanych owoców - u mnie marakuja
  • 3 łyżki kremu krówkowego lub kajmaku
  • czekoladowe kuleczki - biała, gorzka i mleczna czekolada - do posypania
  • kakaowe płatki - też do posypania

Przygotowanie:
  • do słoików na sam spód wsypujemy płatki owsiane, po 4 łyżki na słoik
  • czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, wsypujemy na płatki
  • na to kroimy banana w cieniutkie plasterki i skrapiamy go sokiem z cytryny
  • dodajemy po kilkanaście kosteczek kandyzowanej marakuji - to zamiast cukru czy miodu
  • kolejną warstwą jest jogurt naturalny, na każdy słoik po 4 łyżki
  • wykańczamy naszą owsiankę kremem krówkowym i posypujemy czekoladowymi kuleczkami
  • najlepiej jest ją przygotować kilka godzin szybciej i schłodzić w lodówce, wtedy płatki nam delikatnie nasiąkną od bananów i jogurtu, jeśli zrobimy tak jak ja - czyli tuż przed wyjściem, to będzie nam wszystko bardziej chrupać,ale to nie przeszkadza

Zdjęcie - Owsianka słoikowa - krówka, banany i czekolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów