Owsiane muffinki z migdałami i śliwkami
            
Wilgotne, odrobinę zbite, chrupiące migdałami lekko kwaskowate, za sprawą owoców muffinki, były smaczne. Jak widać na zdjęciach równie dobrze się prezentowały. Łatwe w przygotowaniu. Ze stołu znikały dosyć szybko.Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 10 - 12 muffinek:
- 350g wypestkowanych śliwek (użyłam mrożonych wcześniej je rozmrażając)
 - 1 jajko
 - 115g roztopionego masła lub margaryny
 - 150g mleka
 - 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
 - 115g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 100g cukru trzcinowego
 - 85g płatków owsianych
 - 25g migdałów w płatkach
 - skórka z cytryny
 
do obsypania:
- 2 łyżki płatków owsianych
 - 1 łyżka cukru
 - 2 łyżki migdałów w płatkach
 
Przygotuj śliwki. Umyj i wypestkuj. Część pokrój w łódeczki, tak aby uzyskać 24 kawałki. Resztę pokrój w kostkę i odstaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
W garnuszku na ogniu bądź w kuchence mikrofalowej rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. W małej miseczce roztrzep widelcem jajko, dodaj mleko, masło i esencję migdałową, dobrze wymieszaj.
Do większego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz brązowy cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane oraz migdałowe i jeszcze raz przemieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę śliwki i świeżo startą skórkę z cytryny. Wymieszaj. Wlej mieszankę mleczno - maślaną i wymieszaj ale tylko do połączenia składników.
Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniające je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej muffinki płatkami owsianymi. Następnie na wierzchu każdej babeczki połóż po dwie śliwkowe łódeczki. Wszystko obsyp cukrem oraz płatkami migdałów. W pierwszej wersji pominęłam migdały ale babeczki zdecydowanie lepiej wyglądają po ich dodaniu.
  Smacznego :)
Wydrukuj przepis