Owoce zapiekane z koglem moglem

Owoce zapiekane z koglem moglem

Wygodny pomysł na zagospodarowanie żółtek. Piekłam ostatnio bezy i zostały mi 3 żółtka. Nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu. Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo dawno temu. Od tamtej pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale miłośnikom dużych słodkości - polecam!

Zdjęcie - Owoce zapiekane z koglem moglem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki ( 2 porcje )
3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencja waniliowa, 100 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)

przygotowanie
Żółtka ukręcać z cukrem tak długo aż masa będzie puszysta i prawie biała. Na dnie kokilek rozprowadzić po łyżce masy, ułożyć owoce, w jednej warstwie, polać pozostałym koglem moglem.
Piekarnik nagrzać do 190st. C. Wstawić kokilki i zapiekać przez 5 minut.
Jeść ciepłe! Smacznego!


Zdjęcie - Owoce zapiekane z koglem moglem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owoce zapiekane z koglem moglem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owoce zapiekane z koglem moglem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owoce zapiekane z koglem moglem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owoce zapiekane z koglem moglem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów