Owoce z gęstym jogurtem, chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi
Składniki
- 2 nektarynki
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki cukru
- Cytryna
- 300 ml gęstego jogurtu np. koziego
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- Garść młodych orzechów laskowych
- Szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
- Łyżka miodu
- Garść mikro rukoli
Przygotowanie
Nektarynki i brzoskwinie pokrój w ćwiartki lub na połówki. Owoce wrzuć na 5 minut do gotującej się wody z cukrem i sokiem z cytryny następnie przełóż owoce do miski z zimną wodą i obierz je ze skórki. Owoce skrop sokiem z cytryny i posyp kilkoma listkami świeżej mięty.
W rondelku mocno rozgrzej olej i na małym sitku smaż kilka sekund surową kaszę gryczaną do momentu, aż się otworzy. Osusz ją na ręczniku papierowym.
Orzechy laskowe wyłuskaj i skarmelizuj na miodzie.
Na talerzu ułóż owoce, porcje jogurtu, posyp jogurt kaszą gryczaną, wokół połóż orzechy i polej miodem. Na końcu danie posyp mikro rukolą.
Produkcja: Kuchnia+