Owoce z gęstym jogurtem, chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi

Owoce z gęstym jogurtem, chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi

Zdjęcie - Owoce z gęstym jogurtem, chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 2 nektarynki
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru
  • Cytryna
  • 300 ml gęstego jogurtu np. koziego
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • Garść młodych orzechów laskowych
  • Szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • Łyżka miodu
  • Garść mikro rukoli

Przygotowanie

Nektarynki i brzoskwinie pokrój w ćwiartki lub na połówki. Owoce wrzuć na 5 minut do gotującej się wody z cukrem i sokiem z cytryny następnie przełóż owoce do miski z zimną wodą i obierz je ze skórki. Owoce skrop sokiem z cytryny i posyp kilkoma listkami świeżej mięty.

 

W rondelku mocno rozgrzej olej i na małym sitku smaż kilka sekund surową kaszę gryczaną do momentu, aż się otworzy. Osusz ją na ręczniku papierowym.

 

Orzechy laskowe wyłuskaj i skarmelizuj na miodzie.

 

Na talerzu ułóż owoce, porcje jogurtu, posyp jogurt kaszą gryczaną, wokół połóż orzechy i polej miodem. Na końcu danie posyp mikro rukolą.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów