Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką

Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką
Zdjęcie - Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszne, sycące, z ogromną zawartością błonnika otrębowe babeczki z rabarbarem. Są świetne jako drugie śniadanie czy małe co nieco do kawy. Moje rabarbarowe babeczki upiekłam w wersji XL, ale zaręczam, że nie mieliśmy kłopotu ze zbyt duża porcją :). Zaraz po upieczeniu były puszyste, delikatnie wilgotne, później zrobiły się nieco bardziej zbite. Na babeczki położyłam maślaną kruszonkę z dodatkiem płatków jęczmiennych (akurat takie miałam pod ręką, można użyć innych). Polecam :)
Zdjęcie - Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 5 dużych muffinek:
  • 75g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 40g otrębów pszennych
  • 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 150g mąki
  • 3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym sypkim)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż rabarbar puści sok a cukier się rozpuści. Odstaw na bok do przestudzenia.
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp otręby, płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajko, jogurt i mleko.
Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnuszka z rabarbarem, wymieszaj. Wlej mokre składniki i wymieszaj jeszcze raz aż wszystkie składniki się połączą. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Następnie posiekaj połowę łodygi rabarbaru w drobne kosteczki i obsyp wierzch każdej babeczki.

Przygotuj kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 30g masła
  • 2 łyżki mąki
Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i rozcieraj palcami aż zaczną tworzyć się grudki. Grudki kruszonki nałóż na wierzch każdej babeczki aż rozdzielisz całą masę.
Zdjęcie - Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Muffiny wstaw do piekarnika na 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy czas wyciągać muffinki z piekarnika.

Smacznego :) Zdjęcie - Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów