Otrębowe "drożdżówki" ze śliwkami. Bez cukru, mąki i tłuszczu.

Nazwałam sobie ten wypiek drożdżówkami, chociaż drożdży nie zawierają. Po prostu są dla mnie czymś w rodzaju słodkich bułek w sam raz do zabrania do pracy, lub na podwieczorek. Tak się złożyło, że zaleceniem lekarza musiałam przejść na dietę dla sercowców i tradycyjne drożdżówki odpadają. Ten mój wypiek jest mocno otrębowy, ale wiem, że smakuje nawet osobom na co dzień omijającym otręby :)
Składniki:
15 kopiastych łyżek otrąb pszennych
2 łyżki ziaren siemienia lnianego (można pominąć)
15 łyżek wody
275 gramów twarogu chudego
słodzik do smaku (dałam 2 łyżki i to było zbyt wiele)
ekstrakt waniliowy lub inny aromat
kilka śliwek
Jeszcze surowe
Wykonanie:
Otręby zmieszałam z siemieniem i słodzikiem, zalałam wodą i odstawiłam na kilkanaście minut do napęcznienia. Dodałam twaróg i całość wyrobiłam ręką na gładką masę. Podzieliłam ciasto na siedem kawałków i w każdy z nich zawinęłam spory kawałek śliwki. Piekłam na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Porady:
1. Każdy wypiek otrębowy dobrze jest po upieczeniu odwrócić na drugą stronę i dać mu przeschnąć od spodu.
2. Miałam ser Pilos o wadze 275 gramów, ale jak dacie mniej lub więcej też się uda.
3. Siemię lniane dodałam tylko i wyłącznie w celu podniesienia walorów odżywczych, nie musicie go dodawać.
4. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że drożdżówki zyskają jeszcze lepszy smak.
5. Otręby pszenne można zamienić na jakiekolwiek inne.
I na koniec jedna z moich ostatnich prac decoupage - pojemnik na cokolwiek zrobiony dla mojej małej znajomej :)

Składniki:
15 kopiastych łyżek otrąb pszennych
2 łyżki ziaren siemienia lnianego (można pominąć)
15 łyżek wody
275 gramów twarogu chudego
słodzik do smaku (dałam 2 łyżki i to było zbyt wiele)
ekstrakt waniliowy lub inny aromat
kilka śliwek

Wykonanie:
Otręby zmieszałam z siemieniem i słodzikiem, zalałam wodą i odstawiłam na kilkanaście minut do napęcznienia. Dodałam twaróg i całość wyrobiłam ręką na gładką masę. Podzieliłam ciasto na siedem kawałków i w każdy z nich zawinęłam spory kawałek śliwki. Piekłam na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Porady:
1. Każdy wypiek otrębowy dobrze jest po upieczeniu odwrócić na drugą stronę i dać mu przeschnąć od spodu.
2. Miałam ser Pilos o wadze 275 gramów, ale jak dacie mniej lub więcej też się uda.
3. Siemię lniane dodałam tylko i wyłącznie w celu podniesienia walorów odżywczych, nie musicie go dodawać.
4. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że drożdżówki zyskają jeszcze lepszy smak.
5. Otręby pszenne można zamienić na jakiekolwiek inne.



I na koniec jedna z moich ostatnich prac decoupage - pojemnik na cokolwiek zrobiony dla mojej małej znajomej :)

