Ostry krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami


Ostra pomidorówka z czosnkowymi grzankami (2 porcje) - 500g pomidorów - 1 filiżanka bulionu drobiowego - 3 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 1 liść laurowy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki rozmarynu - pieprz - ew. sól (jeśli bulion nie był słony)
- 2 kromki chleba tostowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy
Pomidory pokrój na średniej wielkości kawałki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem i zacznij gotować na małym ogniu. Dodaj wszystkie przewidziane do zupy przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut aż pomidory się rozgotują i zupa zgęstnieje. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Przygotuj grzanki. Podgrzej je w tosterze na brązowo i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodaj pokrojony na małe kawałki czosnek. Smaż na małym ogniu, aby czosnek się nie przypalił, przez kilka minut, żeby tłuszcz nabrał czosnkowego aromatu. Dodaj grzanki i smaż przez kilka dodatkowych minut. Podawaj ze świeżą bazylią i grzankami.
Śliwka