Ośmiornica sous-vide

Nie jest to moja pierwsza przygoda z sous-vide, ale pierwszy przepis wrzucany na bloga. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że dzięki temu urządzeniu odkrywam na nowo smaki w kuchni. Robiłam już piersi z kaczki, steki z irlandzkiej wołowiny, combry jagnięce, jajka w koszulce, pierś z kurczaka i teraz ośmiornicę. Każda z przygotowanych potraw różni się od tradycyjnie przygotowanych w piekarniku, w garnku bądź na patelni. Ciężko to opisać… to trzeba spróbować. Jeśli macie tylko możliwość przygotować potrawy metodą sous-vide lub zjeść coś takiego w restauracji to gorąco polecam!
- 1 cała ośmiornica (ok. 1,2-1,5kg)
- gałązki świeżego rozmarynu
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Świeżą ośmiornicę czyszczę z wnętrzności (w głowie), usuwam tzw. dziób (znajduje się pomiędzy wszystkimi „łapami”), oczyszczam ją z zewnętrznego flaka (łatwo podważa się palcem i ściąga jak skórę).
Oczyszczoną przygotowaną ośmiornicę, wkładam do torebki foliowej i delikatnie tłukę tłuczkiem, aby skruszyć mięso ośmiornicy. Jeśli używam ośmiornicy mrożonej pomijam tłuczenie.
Ośmiornicę solę, pieprzę, nacieram oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem z rozmarynem. Wkładam do woreczka, zamykam próżniowo.
Wstawiam do wody o temperaturze 77oC na 5 godzin.
Po tym czasie wyjmuję i wrzucam na rozgrzaną patelnię lub na grilla, aby przyrumienić nóżki ośmiornicy.
Mięso ośmiornicy jest soczyste, miękkie, nie ciągnie się jak gumowa zelówka. Polecam!