Orzechowiec Chodakowskiej

Ciąg dalszy wypieków z książki Ewy Chodakowskiej i Mart Kielak "Fit & Sweet". Tym razem upiekłam orzechowiec, który bardzo polecam. To ciasto robi furorę na imprezach:)
Składniki:
ciasto
150 g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
3 żółtka
nadzienie
4 łyżki masła orzechowego
125g daktyli bez pestek
0,5 szklanki orzechów ziemnych bez soli
50g gorzkiej czekolady 80%
Sposób wykonania:
Ciasto. Wszystkie składniki wyrobiłam ręką i Ugniotłam ciasto w formie na tartę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. odstawiłam do wystudzenia.
Nadzienie. Daktyle zalałam wrzącą wodą na jakieś 15 minut, następnie odcedziłam i zblendowałam i połączyłam je z masłem orzechowym. Powstałym nadzieniem posmarowałam ciasto i posypałam je podprażonymi orzechami. Ciasto włożyłam na kilkanaście minut do zamrażarki po czym polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Wypiek należy przechowywać w lodówce.

Składniki:
ciasto
150 g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
3 żółtka
nadzienie
4 łyżki masła orzechowego
125g daktyli bez pestek
0,5 szklanki orzechów ziemnych bez soli
50g gorzkiej czekolady 80%

Sposób wykonania:
Ciasto. Wszystkie składniki wyrobiłam ręką i Ugniotłam ciasto w formie na tartę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. odstawiłam do wystudzenia.
Nadzienie. Daktyle zalałam wrzącą wodą na jakieś 15 minut, następnie odcedziłam i zblendowałam i połączyłam je z masłem orzechowym. Powstałym nadzieniem posmarowałam ciasto i posypałam je podprażonymi orzechami. Ciasto włożyłam na kilkanaście minut do zamrażarki po czym polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Wypiek należy przechowywać w lodówce.

