Orkiszowy chleb na piwie



Prawdę mówiąc zupełnie nie jestem piwoszem. Nie mogę znieść smaku piwa. Wiele osób nakłaniało mnie, przekonując do różnych niepasteryzowanych, ciemnych czy smakowych odmian, ale zawsze kończyło się to u mnie pokrzywioną twarzą, gdy tylko wyczułam charakterystyczną dla piwa goryczkę. Choć wciąż mam nadzieje, że to się zmieni (chciałabym, żeby smakowało mi wszystko), wydaję mi się, że z piwem się już nie polubimy.
Jednak mimo mojej niechęci do popijania znanego trunku z pianką, uwielbiam dodawać go do chleba. Dodaje to bochenkowi niezwykłego smaku, który mnie raczej cieszy, niż przypomina w smaku piwo, a dzięki bąbelkom w piwie zawartym chleb ma bardziej puszystą konsystencję.
Idealnym połączeniem z piwem wydaje się mąka orkiszowa. Wcześniej nie stosowałam tego eksperymentu, ale zakochałam się od pierwszego posmakowania. Mąka orkiszowa, sprawiająca z natury ze miąższ jest bardziej wilgotny, świetnie się sprawdza w połączeniu z piwem
Orkiszowy chleb na piwie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz 20 min Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki orkiszowej typ 700
- 250 ml piwa
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- Pomieszaj ze sobą suche składniki.
- Powoli wlewaj piwo, tak aby nie zrobiła się zbyt duża pianka.
- W miarę wlewania piwa, zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj chleb materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera).
- Po dwóch godzinach chleb powinien być odpowiednio wyrośnięty.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje a po wsadzeniu w niego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
- Daj bochenkowi ostygnąć.