Orkiszowe naleśniki z jarmużem


Jarmuż-"król zieleniny"po latach zapomnienia bryluje na kulinarnych salonach.Jest megazdrowy i nie bez powodu robi furorę na całym świecie.Nie przegap jarmużu,wykorzystaj jego niezwykłe walory zdrowotne.Entuzjaści zdrowego odżywiania jednym tchem wyliczają jego zalety,więcej przeczytasz tutaj .To typowe zimowe warzywo i właśnie teraz najlepiej po nie sięgnąć. Po pierwszych przymrozkach jest najsmaczniejszy,traci wówczas charakterystyczną goryczkę.
Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z jarmużem nie należało do udanych,warto dać mu drugą szansę,bo jarmuż po prostu musi się pojawić w Twojej diecie.
Moja propozycja naleśników z nadzieniem serowo-jarmużowo-orzechowym na pewno Cię nie zawiedzie.To najsmaczniejsze danie z udziałem jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa,ze jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam!
Składniki na 8-10 naleśników:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą
0,5 szklanki mleka

1 jajko L
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz,gałka muszkatałowa
tarty parmezan
2 garście orzechów włoskich
1 serek kremowy-200g
2-3 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- wszystkie składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek i odstwić na 30 minut
- jarmuż bardzo dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody.Usunąć grube nerwy liściowe i drobno go pokroić. Użyłam mrożonego jarmużu.Przed mrożeniem usunełam już grube łodygi i liście pokroiłam.Teraz jeszcze dodatkowo po rozmrożeniuje drobno je posiekałam
- obrać cebulę i czosnek,drobno posiekać i przesmażyć na maśle.Dodać posiekany jarmuż,podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową.Jarmuż dusiłam 20 minut i kilkakrotnie podlewałam wodą.Nadmiar na koniec odparować.Przestudzić
- usmażyć naleśniki
- przestudzony jarmuż wymieszać z serkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulon
- naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania,posmarować olejem ,posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.Zapiekać w 200`C przez 20 minut,do zrumienienia brzegów
