Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą

Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą

                     Zapowiadałam, że jeszcze będzie malinowo. Zatem jest :). Dawno już nie robiłam muffin, ostatnio w lutym. Agatka zachwyciła mnie swoimi ślicznymi orkiszowymi muffinkami, musiałam więc je upiec. Te pyszne babeczki są wilgotne i pachnące. Zawierają maliny, i białą czekoladę, dodałam także kokos, który uwielbiam. Mmm, pycha, polecam! 

Zdjęcie - Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

                 

Składniki (z podanego przepisu wychodzi 15 dużych muffin):

*100g mąki pszennej 

*150g mąki orkiszowej typ 700 (u mnie: 1100)

*80g wiórków kokosowych 

*120g cukru trzcinowego

*1 duże jajko

*220 ml mleka

*60ml oleju

*2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*koszyczek malin (ok. 250 g)

*80g posiekanej, białej czekolady

 

Wykonanie: 

W jednym naczyniu połączyć suche składniki, a w drugim mokre. Zawartość obu naczyń wymieszać do połączenia się składników, a następnie dodać białą czekoladę. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem- do ok. 80% wysokości foremek- muffinki wyrosną.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut. 
Smacznego:) 

Zdjęcie - Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orkiszowe muffiny z malinami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów