Orkiszowe kruche ciasto z rabarbarem i nutą róży


W końcu doczekałam się mojego ulubionego rabarbaru! Wiosną najchętniej piekłabym ciasta tylko z tym właśnie warzywem. Ma on swój charakterystyczny kwaśny smak, który świetnie łączy się z aromatem róży. W tym wypieku wykorzystałam konfiturę z płatków tego kwiatu, tak jak kiedyś w innej tarcie: tarta z rabarbarem pod zdrową kruszonką. Tym razem ciasto jest zrobione z mąki orkiszowej i zmielonych migdałów, a owoce są z dodatkiem daktyli zamiast cukru. Bardzo polecam tą zdrowszą wersję ciasta z rabarbarem!

Orkiszowe kruche ciasto z rabarbarem i nutą róży
/tortownica o średnicy 23 cm/
ciasto:
170g mąki orkiszowej
30g zmielonych migdałów
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60ml mleka
100g masła
rabarbar:
500g rabarbaru
1/2 szklanki daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie
3 łyżki konfitury różanej
do podania: cukier puder
Rabarbar obrać, odciąć twarde końcówki, umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z odcedzonymi i posiekanymi drobno daktylami. Odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać mąkę orkiszową, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Wlać mleko i masło. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką do połączenia się składników w gładkie ciasto. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej). Większą częścią wyłożyć spód i około 0,5 cm brzegu tortownicy. Posmarować ciasto konfiturą różaną i wyłożyć na nią rabarbar. Wierzch wylepić pozostałym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia na około 10 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!