Orkiszowe ciasto z żurawiną

Orkiszowe ciasto z  żurawiną

Rozsmakowałam się ostatnio w mące orkiszowej. Ciasta kruche z dodatkiem tej mąki są nie tylko zdrowsze ale też bardzo smaczne. Lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z różnymi owocami, ja tym razem użyłam świeżej żurawiny. Chociaż tak naprawdę nie była świeża ponieważ chcąc uniknąć gorzkiego posmaku, zamroziłam ją na 24 godziny. Polecam też inne owoce w duecie z mąką orkiszową np. jabłka, brzoskwinie lub inne śliwki. A ja następnym razem mam ochotę wypróbować gruszki.

Zdjęcie - Orkiszowe ciasto z  żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 25 dag mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 30 dag świeżej żurawiny
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania 

Zimne masło pokroić, połączyć z mąką z proszkiem, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść   ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Pierwszą część wyłożyć na przygotowaną blachę  o wym. 24/34 cm. Posypać ją kakao, wyłożyć żurawinę i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów