Orkiszowe bułeczki cynamonowe


Składniki na 12-14 bułeczek:
420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)
160 ml mleka
2 jajka

60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
+
50 g masła
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- wlać mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać
- do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i powtórnie zagnieść.Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cm
- rozpuścić masło,a cukier wymieszać z cynamonem
- rozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem.Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
- przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec 22-25 minut w 180`C.Studzić na kratce