Orkiszowe bułeczki cynamonowe

Orkiszowe bułeczki cynamonowe
Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Aromatyczne i pachnące cynamonem buleczki- naprawdę trudno im się oprzeć.W całości upieczone z mąki orkiszowej,w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista.Doskonały przepis dla tych,którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek.

Składniki na 12-14 bułeczek:

420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)
160 ml mleka
2 jajka
Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami60 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
+
50 g masła
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki cynamonu

Wykonanie:
  • wlać mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać
  • do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i powtórnie zagnieść.Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cm
  • rozpuścić masło,a cukier wymieszać z cynamonem
  • rozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem.Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
  • przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec 22-25 minut w 180`C.Studzić na kratce
SMACZNEGO!

Kategorie przepisów