Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa

Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa

Zdjęcie - Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej.Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a przepis znalazłam tutaj.Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu.Zapewniam jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę.Ta naprędce upieczona bagietka jest naprawdę smaczna.

Zdjęcie - Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na 2 bagietki:

350 g mąki orkiszowej jasnej 630
170-200 ml wody
30 g masła lub oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyzeczki drożdży instant

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie jednorodne,błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski.Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki,ciasto powinno być mięciutkie.Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto zagnieśc powtórnie i podzielić na dwie części.Uformować 2 bagietki.Uformowane bagietki ułożyć w specjalnym fartuchu lub podobny fartuch spreparowć z papieru do pieczenia-podwójnie złożonego.Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.Dokładny instruktaż składania bagietki znalazłam tutaj
  • przed włożeniem do piekarnika, bagietkę spryskać delikatnie wodą i naciąć ostrym nożem.Piec w 220`C 20-25 minut do zrumienienia w naparowanym piekarniku

SMACZNEGO!

Kategorie przepisów