ORECCHIETTE BOSCAIOLA

ORECCHIETTE BOSCAIOLA
Jesień nie jest moją ulubioną porą roku, jednak uwielbiam pojedyncze dni kiedy na drzewach są już liście o niesamowitych kolorach, a chłodne powietrze ogrzewa słońce. Kolor nieba tak bardzo intensywny, jest chyba tylko w październiku. Kiedy do cudnej pogody dodać dary jesiennych sadów i lasów można prawie pokochać tę porę roku.
Dzisiaj na talerzu taki ukłon dla dla jednego ze skarbów jesieni - podgrzybków. W takim bardziej tradycyjnym gościły już u mnie jako tagliatelle, teraz przepis na połączenie smaku wędzonego boczku (w oryginale pancetta) z leśnymi grzybami. Sos grzybowy podałam z mało znanym rodzajem makaronu w formie orecchiette - zachwycił mnie swoim wyglądem.
Makaron orecchiette, to forma malutkich muszelek, po włosku słowo to oznacza malutkie uszy. Ja wykorzystałam gotowy makaron z torebki, ale przeglądając internet znalazłam dokładny przepis na niesamowicie wyglądające domowe orecchiette.

Zdjęcie - ORECCHIETTE BOSCAIOLA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podgrzybki z wędzonym boczkiem - Laura SKŁADNIKI:
proporcje dla 6 osób (niby powinno wystarczyć - u mnie skończyło się na 4)


  • 1/2 kg podgrzybków lub innych grzybów
  • 15 dkg surowego, wędzonego boczku (w oryginale pancetta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 1/2 szklanki śmietany (powyżej 18 %)
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 40 dkg makaronu
  • sól do smaku
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.

Boczek pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni rozpuścić masło, dodać boczek i wysmażyć na wolnym ogniu. Do boczku dodać czosnek i cebulę, smażyć aż cebula ładnie się zeszkli (należy pilnować, żeby się nie przypaliło). Dodać pokrojone grzyby, śmietanę oraz pieprz, doprawić solą i dusić 5-7 minut.

W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).

Zdjęcie - ORECCHIETTE BOSCAIOLA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do sosu dodać połowę parmezanu, makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dolać wodę z gotowania makaronu.

Przed podaniem posypać resztą parmezanu, ozdobić natką pietruszki.

Kategorie przepisów