Oponki
Wszyscy smażą pączki lub faworki a u mnie będą dzisiaj oponki. Nie serowe, bo te już były ale takie zwykłe, jak pączki. Dawno temu smażyłam je bardzo często, dzisiaj znacznie rzadziej. Zawsze przy pączkach martwię się czy środek się usmaży, tutaj tego problemu nie ma bo... nie ma środka:)
Przepis tradycyjny
Składniki:
- 8 dag drożdży
- 80 dag mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 l oleju do smażenia
- 1/4 masła roztopionego
- 2 całe jaja
- 1/2 cukru waniliowego
- szczypta soli
W dużej misce rozkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać cukier, roztopione masło i sól, mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić w chłodne miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto na wyrośnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki z dziurką w środku. Oponki wkładać na rozgrzany olej w głębokim garnku i smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)