Oponki


Te pierwsze. Pierwszy raz robione, pierwszy raz jedzone.
Domownicy, którzy również nie znali ich smaku, stwierdzili - jeszcze z wypchaną nimi buzią - "to dobre jest!". Niech najlepszą rekomendacją będzie fakt, że za rok też będą.

Składniki na około 30 – 35 oponek (w zależności od wielkości szklanki): przepis od Asi z blogu Śladami Słodkiej Babeczki
- 0,5 kg sera białego półtłustego*
- 0,5 kg mąki
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać i wyrobić z pozostałymi składnikami zwarte ale miękkie ciasto. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki, a kieliszkiem środki. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach na złocisty kolor. Moje oponki wyszły mi dość przypieczone, jakieś problemy miałam z odpowiednim ustaleniem temperatury oleju:) Ale i tak są pyszne. A w zasadzie były.

