Opiekane ziemniaczki cytrynowo-bazyliowe

Opiekane ziemniaczki cytrynowo-bazyliowe

Bardzo fajny sposób na doprawienie pieczonych ziemniaków. Cytryna i bazylia świetnie ze sobą współgrają. Takie ziemniaczki pasują jako dodatek do wielu potraw mięsnych. Przygotowywałam je już kilka razy, między innymi do sznycli cielęcych :)

Zdjęcie - Opiekane ziemniaczki cytrynowo-bazyliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OPIEKANE ZIEMNIACZKI CYTRYNOWO-BAZYLIOWE
(4 porcje)
6-7 średnich ziemniaków,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Gotować w osolonej wodzie ok. 5-6 minut, odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Oprószyć skórką z cytryny, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dodać olej/oliwę i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.

(na podstawie przepisu stąd)

Kategorie przepisów