Ona jest niesamowita...


... i przychodzi nagle. Ochota na ciasto.
Kilka dni temu tymi slowami moj Maz skwitowal swoja nagla potrzebe zjedzenia kawalka cista prawie w srodku nocy.
Wczoraj taka nagla ochota na cisto dopadla i mnie.
Gdy rano poszlam do sklepu rzucil mi sie w oczy rabarbar, ale pomyslam, ze go nie kupie bo i tak nie mam ochoty nic piec.
Po poludniu wszsytko sie zmienilo i na sama mysl o czyms slodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial mi sie ten rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke. Alez ja byla szczesliwa.
Nie mialam jednak konkretnego przepisu na rabarbarowe ciasto wiec zabralam sie za przeszukiwanie gazet, roznych wycinkow i internetu. W koncu znalazlam!
Piekne ciasto z rabarbaren na stronie Kasi z bloga "Gotuje bo lubie" Nie moglam sie oprzec pokusie i juz po chwili moje upragnione ciasto z rabarbarem wyladowalo w piekarniku.
Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :)

Ciasto z rabarbarem
skladniki:
300 g maki
200 g miekkiego masla
200 g cukru
4 jajka
1 budyn waniliowy
3 lyzki mleka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki brazowego cukru
500 g rabarbaru
wykonanie:
Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Ucieramy do uzyskania jednolitego, gestego ciasta.
Wykladamy je na natluszczona blache. Ja uzylam tortownicy o srednicy 24 cm.
Na cisto ukladamy bardzo gesto pokrojony na kawalki rabarbar. Ciasto powinno zostac pokryte w calosci rabarbarem, ktory na koncu posypujemy brazowym cukrem.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w 180°C.
Smacznego!
