Omlet ze szparagami, dymką i kozim serem

Fittata to rodzaj omletu, jajeczny naleśnik smażony z ulubionymi dodatkami.
Skoro jest wiosna, dodatki będą wiosenne- zielone szparagi, dymka, a do nich kremowy serek kozi i słony, cypryjski halloumi, jako intensywniejszy akcent.
Proporcje dla 2 osób o patelnię o średnicy ok. 25 cm.

- jajko - 4 szt słuszych rozmiarów :)
- serek kozi - 3 łyżki, miękki
- szparagi - ok. 8 szt
- dymka - 2 szt, ze szczypiorem
- olej - 1 łyżka
- halloumi - 4 plastry ok. 1 cm każdy
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone na 1-2 cm kawałki szparagi. Przesmaż przez minutę, dodaj pokrojoną w 1 cm kawałki dymkę oraz ser halloumi pokrojony w kostkę. Smaż 2 minuty, skręć gaz pod patelnią do minimum.
Na warzywa wlej jajka roztrzepane z serkiem kozim, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, ok. 5 minut, aż wierzch omletu się zetnie. Przed podanie frittatę posypać możesz np. tartym parmezanem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.