Omlet z szynką, serem i warzywami – z air fryer

Frytownica beztłuszczowa to niewątpliwie jeden z moich ulubionych kuchennych gadżetów. Choć mamy ją już blisko rok, wciąż niezmiennie cieszę się z niej i korzystam z wielką przyjemnością. Ja mam frytkownicę beztłuszczową Philips Ovi Smart XXL i ogromnie Wam ten sprzęt polecam – jej cenę możesz sprawdzić w serwisie CENEO – link afiliacyjny (jeśli skorzystasz z oferty, dostanę niewielką prowizję od sprzedaży).
Ceny innych frytownic beztłuszczowych (w tym tańszych) możesz również sprawdzić w serwisie CENEO – link afiliacyjny.
Ostatnio dość często szykuję w niej omlet z szynką, serem i warzywami, który następnego dnia zabieramy sobie z mężem do pracy. Super smakuje polany ketchupem lub jakimś pikantnym sosem, w towarzystwie świeżych warzyw. Jest to też fajna opcja dla osób, które nie lubią/nie potrafią przewrócić omletu na drugą stronę (tutaj nie ma takiej potrzeby).
Myślę, że omlet można też przygotować w ten sposób w piekarniku (wcześniej tylko podsmażyć na patelni warzywa), choć moim zdaniem wszystko z OVIka wychodzi wilgotniejsze niż z piekarnika.
Składniki na omlet z szynką, serem i warzywami:
Na 2 duże porcje:
- 6 jajek
- 1 cebulka dymka
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek małej, młodej cukinii (około 70 g)
- 3 plastry sera cheddar
- około 80-100 g szynki
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- odrobina oliwy w spreju
Jak wykonać omlet z szynką, serem i warzywami ?
Do garnuszka wybijamy jajka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną lub widelcem. Doprawiamy granulowanym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
Cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Dymkę siekamy (zarówno białą jak i zieloną część).
Szynkę oraz ser kroimy w kostkę.
W foremce do frytownicy beztłuszczowej umieszczamy paprykę, cukinię oraz białą część dymki. Warzywa skrapiamy oliwą w spreju. Zapiekamy przez około 5 minut w 180 stopniach.
Do podsmażonych warzyw wlewamy masę jajeczną, wymieszaną z szynką, serem oraz zieloną częścią dymki. Temperaturę urządzenia obniżamy do 170 stopni i zapiekamy dalej, aż masa jajeczna się zetnie (u mnie około 12-15 minut).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym