Omlet z oscypkiem i orzechami

Z dnia na dzień coraz cieplej, nawet mój blog już przybrał wiosenny kubraczek ;)
Muszę się przyznać, że dopiero w zeszłym tygodniu się ogarnęłam i sprzątnęłam bożonarodzeniową choinkę ze swojego pokoju. Ale zaraz po tym sprawiłam sobie hiacynta, który już zakwitł i pachnie na potęgę :)
Ten omlet też jeszcze zimowy był, bo robiłam go z 2 tygodnie temu, kiedy zaopatrzyłam się w pyszne podrabiane oscypki. A omlet dobry taki, że do dziś smak za mną chodzi. Przepis podpatrzony u Agi-aa.

OMLET Z OSCYPKIEM I ORZECHAMI
(na 1 porcję)
2 jajka,
1 mały oscypek,
1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich,
trochę mleka i kefiru (po 1 łyżce),
1 łyżeczka masła,
odrobina czosnku granulowanego,
odrobina suszonego tymianku,
sól (niekoniecznie) i pieprz
Jajka roztrzepać w kubeczku z mlekiem, kefirem i przyprawami.
Na patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód się zetnie, położyć na omlecie plasterki oscypka i posypać orzechami. Przykryć i smażyć jeszcze ok. 2 minuty, aż cały omlet się zetnie. Ostrożnie zsunąć z patelni i wcinać gorący :)

Muszę się przyznać, że dopiero w zeszłym tygodniu się ogarnęłam i sprzątnęłam bożonarodzeniową choinkę ze swojego pokoju. Ale zaraz po tym sprawiłam sobie hiacynta, który już zakwitł i pachnie na potęgę :)
Ten omlet też jeszcze zimowy był, bo robiłam go z 2 tygodnie temu, kiedy zaopatrzyłam się w pyszne podrabiane oscypki. A omlet dobry taki, że do dziś smak za mną chodzi. Przepis podpatrzony u Agi-aa.

OMLET Z OSCYPKIEM I ORZECHAMI
(na 1 porcję)
2 jajka,
1 mały oscypek,
1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich,
trochę mleka i kefiru (po 1 łyżce),
1 łyżeczka masła,
odrobina czosnku granulowanego,
odrobina suszonego tymianku,
sól (niekoniecznie) i pieprz
Jajka roztrzepać w kubeczku z mlekiem, kefirem i przyprawami.
Na patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód się zetnie, położyć na omlecie plasterki oscypka i posypać orzechami. Przykryć i smażyć jeszcze ok. 2 minuty, aż cały omlet się zetnie. Ostrożnie zsunąć z patelni i wcinać gorący :)
