Omlet z cukinią i czosnkiem


- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Prosty i smaczny pomysł na śniadanie.Wszyscy miłośnicy jajek powinni być zadowoleni. Tym razem cukinię starłam na tarce a ponieważ jest to raczej mdłe warzywo ożywiłam je czosnkiem. Bardzo polecam:)
Składniki- mała cukinia - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- jajka - 2-3 szt.
- mleko - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- parmezan - do posypania
- olej - 4 łyżki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę chwilę przesmażyć, aż zmięknie, dodać czosnek, przemieszać. Dodać odciśniętą cukinię i chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. W kubku rozbełtać jajka z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Wylać masę jajeczną na cukinię, rozprowadzając w miarę równomiernie. Smażyć na małym ogniu, podważając brzegi tak aby nie ścięta jeszcze masa jajeczna mogła spłynąć. Gdy omlet jest już prawie gotowy złożyć na pół i posypać startym parmezanem.
Smacznego:)