Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami
            
 
 Omleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak piórko i cudownie puchate. Na jednym ciastu na pewno się nie skończy!
 
 
 
Składniki na 6 sztuk:
 
 2 jajka L
 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
 2 łyżki cukru/ksylitolu
 dodatkowo:
 200 ml śmietany kremówki
 1 łyżeczka cukru/ksylitolu
 owoce: borówki/maliny
 
 Wykonanie:
 
- ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość. Wmieszać mąkę przy pomocy szpatułki
 - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto w 6-ciu porcjach, licząc po czubatej łyżce ciasta na porcję. Rozsmarować łyżką na okręgi o średnicy około 10 cm
 - piec 8-10 minut w 180`C, nie za długo, by nie wysuszyć biszkoptu. Ciasto nie powinno się zrumienić
 - jeszcze gorące delikatnie zdjąć z blachy pomagając sobie łopatką lub nożem. Od razu złożyć na pół i ustawić, tak by się nie rozłożyły. Ułożyłam je tak, że zachodziły jeden na drugi i ufiksowałam ściereczką kuchenną
 - w międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru. Przekładać biszopciki bitą śmietaną i owocami
 - podawać posypane cukrem pudrem
 
SMACZNEGO ! 
 