Okrągły chleb na zakwasie

Okrągły chleb na zakwasie

Zdjęcie - Okrągły chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDzisiaj bez szaleństw, przepis z cyklu tych podstawowych. Jeden z moich najulubieńszych chlebów na zakwasie, czyli prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Uwielbiam jego smak oraz miąższ przekrojonego wypieku!

Chleb wychodzi szczególnie ładny dla oka, ponieważ ciasto na poziomie garowania wyrasta w wiklinowym koszyku. Po wyrastaniu wystarczy odwrócić go dnem do góry i przerzucić na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto można dodatkowo naciąć, ale nie jest to konieczne, równie dobrze może popękać naturalnie.

Chleby okrągłe na zakwasie zazwyczaj początkowo podpiekam w trybie termoobiegu, w naparowanym piekarniku. Dopiero później wracam do klasycznego ustawienia góra-dół i niższej temperatury. Dzięki temu chleb wychodzi rumiany i chrupiący.

Jeśli ktoś nie posiada w domu wiklinowego koszyka to w tym wpisie podpowiadam w jaki sposób można go zastąpić, zachęcam do lektury.

A początkowych domowych piekarzy zachęcam do zapoznaniem się z wpisem teoretycznym o tym jak zacząć piec na zakwasie.

Zdjęcie - Okrągły chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Okrągły chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Okrągły chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Okrągły chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Okrągły chleb na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 38 min. Całkowity czas: 4 godz. 38 min. Porcje: 1 Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki pszennej typ 650 + do podsypania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy (można ją dodatkowo przesiać), dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ręką lub mikserem ok. 5 minut. Elastyczne, a przy tym odrobinę lepkie ciasto zostawiamy w misie. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  2. Po godzinie można ciasto złożyć, ale nie jest to konieczne.
  3. Po upływie 2 godzin przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto podsypujemy z wierzchu mąką, uważając, aby nie dostała się do środka i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wiklinowego wyłożonego ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie lub na dolnej kratce stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub spryskujemy nagrzane ściany piekarnika wodą.
  5. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucam ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 12 minut.
  6. Po tym czasie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 26 minut.
  7. Po upieczeniu wyciągamy chleb z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów