Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

1

Surówka z ogórka i cukinii - d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Sos sałatkowy Vinegret z ogórk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Zieleń jarmużu z jabłkiem i og…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pikle - przetwory z ogórków v.…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Marynowane ogórki w occie z br…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Sałatka ogórkowa Jakuba Kuroni…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Warzywa z patelni z kurczakiem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Naleśniki a la Gundel

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Szybka tarta z figami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Kompot śliwkowo-jabłkowy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pełnoziarniste naleśniki z kar…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Frykadelki po węgiersku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog