Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

2

Sałatka makaronowa z wędzonym…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Mizeria

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Ogórkowy duet

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

3

Solianka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Suchi inaczej

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Carpaccio czy sałatka ?

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Wigilijny kompot z suszu z pi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Ucierane z masą makową

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Krokiety z mięsem mielonym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Salami kalabryjskie z lazurem,…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku