Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

3

Solianka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Suchi inaczej

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Carpaccio czy sałatka ?

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Surówka z ogórka i cukinii - d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Sos sałatkowy Vinegret z ogórk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Zieleń jarmużu z jabłkiem i og…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Babeczki „jednookie potwory” n…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Roladki schabowe z ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Carpaccio z buraków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Czekoladowe nagrobki czyli upi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tagliatelle z bakłażanem i adż…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity