Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

Jabłka zapiekane pod owsianą k…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Krem jaglany a'la Rafaello

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zupa z porów, selera naciowego…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zdrowe placki z ryżu i cynamon…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Jaglany deser z mlekiem kokoso…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Waniliowe babeczki z budyniem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Słoikowa sałatka piknikowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Pasta kanapkowa tuńczyk & avoc…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z pieczonych batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marynowane bakłażany z papryką

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Biszkoptowy torcik rabarbarow…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zdrowa sałatka z czarnej fasol…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu