Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

Paprykarz do słoików

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Suchi inaczej

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Legumina z ryżu z jabłkami

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Papryki faszerowane ryżem i zi…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ryba w mleczku kokosowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Ryżowy deser "Rafaello"

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

3

Racuchy drożdżowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

7

Bajaderki / ziemniaczki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Knedle ze śliwkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto drożdżowe z dżemem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Zebra na maśle

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Tatar wołowy z ligawy / Befsz…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory