Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówka z serem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Leniwe pierogi

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

3

Risotto z kurczakiem, marchewk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Risotto z suszonymi grzybami

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

4

Paprykarz

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ryżowo-bananowy chleb bezglute…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Zupa z kurczakiem i dzikim ryż…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Kremowe risotto z szynką i pie…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity