Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

1

Wieprzowina smażona z brokułam…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Cykoria z jajkiem

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

12

Sałatka świąteczna jajeczno-pi…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Sałatka z trzech kolorów papry…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

3

Chrzan z imbirem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

7

Tradycyjna szarlotka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Knedle z jabłkami i cynamonem

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Esencjonalny rosół wołowo-drob…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Pierogi ruskie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

5

Gołąbki pieczone / Gołąbki z p…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Drożdżówki z makiem

Majana Majana
Majanowe pieczenie