Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

Krem cebulowy z serem

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

Zupa - krem z bobu z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Risotto z bobem i melisą cytry…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

1

Muffiny z cukinią i szczypiork…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

4

Ogórki małosolne

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ogórki małosolne

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

1

Chłodnik litewski

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Sałatka z czerwonej fasolki, o…

figmara figmara
figowe smaki

1

Filet z dorsza w ogórkowym ryż…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Ogórek nadziewany sałatką z wę…

Laura Laura
Cafe Babilon