Ogórkowa z ryżem

Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)

Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...

Składniki:

kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)

4-5 ogórków kiszonych z wodą

włoszczyzna

ryż

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.

Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.

Możesz zabielić zupę śmietaną.

Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Przepisy z tych kategorii

1

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

1

Polskie bułki maślane A.D.1959

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Wafelki czekoladowo-orzechowe…

aronia aronia
Wiem co jem

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

5

Jagodzianki najlepsze :)

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

1

Risotto z kurkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

5

Paprykarz z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ryżowy pudding z agrestem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

3

Cukinia z kurkowym risotto i m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Serowe risotto z cukinią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczony kurczak z nadzieniem…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją