Ogórki małosolne mocno czosnkowe
            na poprzednie ogórki Luby narzekał, że brakowało mu w nich tego CZEGOŚ. na czym to COŚ miałoby polegać - nie określił bliżej, pozostało mi więc kombinowanie. i chyba wykombinowałam.

składniki:
- ogórki gruntowe - kilogram
 - ziele angielskie - 6-8 kulek
 - sól morska gruboziarnista - cztery (4) czubate łyżki
 - koper - pół wiąchy
 - czosnek świeży - półtorej dużej główki, mniejsze dwie
 - woda gorąca
 
przygotowanie:
ogórki umyć, poobcinać im końcówki (szybciej "dochodzą"). w słoiku upychać od dna: koper, ogórki, obrany czosnek (całe ząbki, jak duże - to przekrojone na pół), ziele angielskie, na górę koper znów, i to zasypać solą. całość zalać gorącą wodą, i odstawić do kiszenia, ciemne miejsce.

bez chrzanu, a z większą ilością czosnku i soli. na oko to samo, a w smaku zupełnie inne? :)
