Ogórki kiszone według receptury mojej mamy

Ogórki kiszone według receptury mojej mamy

Zdjęcie - Ogórki kiszone według receptury mojej mamy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniżej znajdziecie przepis na ogórki kiszone według przepisu mojej mamy. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ogórki są rewelacyjne, wykorzystuję je do sałatek, kanapek, na zagryzkę - gorąco polecam!

Składniki:
ogórki (ilość według uznania)
1 litr wody
łyżka soli
chrzan
koper
czosnek
gorczyca
liście: wiśni, porzeczki, dębu lub winogrona

Ogórki umyć. Słoiki wyparzyć. Chrzan i czosnek obrać, pokroić w paski. W słoikach układać ogórki, kawałki chrzanu - ja daję przeważnie 2 kawałki. Wrzucam czosnek - tyle ile lubię, im więcej tym ogórki są bardziej czosnkowe.

Dodać koper, kilka ziaren gorczycy. Można włożyć po liściu, do wyboru: wiśni, porzeczki, dębu lub winogrona.

Wodę zagotować z 1 łyżką soli. Zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, gotowe!

Zdjęcie - Ogórki kiszone według receptury mojej mamy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ogórki kiszone według receptury mojej mamy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone według receptury mojej mamy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ogórki kiszone według receptury mojej mamy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów