Odrywany chleb z kapustą i grzybami

Utknęłam na dobre w kuchni, przedświąteczne przygotowania pochłonęły cały mój czas, ale znalazłam chwilę, aby podzielić się przepisem. Jeśli zostało Wam trochę farszu kapuścianego (ja robię go tak) z pierogów lub pasztecików to znam świetny sposób jak go wykorzystać.
Na blogu jest już kilka przepisów na odrywane chlebki i z tego co pamiętam zawsze cieszyły się sporym zainteresowaniem. Chleb do odrywania można też przygotować w wersji świątecznej z kapustą i grzybami. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Myślę, że śmiało można by zaserwować go do wigilijnego barszczu.
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych
- 50 ml oliwy
- 270 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 g farszu kapusty z grzybami
- Wierzch: białko
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże i sól. W przypadku drożdży świeżych przygotowujemy wcześniej zaczyn. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut.
- Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30×45 cm. Powierzchnię ciasta pokrywamy kapuścianym farszem, a „ramki” zostawiamy wolne. Prostokąt dzielimy na 9 części. Każdy prostokąt składamy.
- Tak przygotowane koperty układamy w formie keksówce wyłożonej pergaminem (zdjęcie). Przyszły chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
- Wierzch chleba smarujemy białkiem i pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.