Odrywane bułki maślane

Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag, nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!
16 października przypada Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.
inspiracja King Arthur Flour
składniki - 15 szt
418 g pszennej mąki
2 łyżeczki drożdży instant
21 g mąki ziemniaczanej
21 g mleka w proszku
25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
57 g miękkiego masła
152 g letniej wody
113 g letniego mleka
25 g roztopionego masła do posmarowania
przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.
Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę.
Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek
Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony
Wyjąć z pieca, posmarować wierzch bułek roztopionym masłem. Po kilku minutach, wyjąć je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.
Podawać ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.
16 października przypada Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.
inspiracja King Arthur Flour

składniki - 15 szt
418 g pszennej mąki
2 łyżeczki drożdży instant
21 g mąki ziemniaczanej
21 g mleka w proszku
25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
57 g miękkiego masła
152 g letniej wody
113 g letniego mleka
25 g roztopionego masła do posmarowania
przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.
Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę.
Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek
Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony
Wyjąć z pieca, posmarować wierzch bułek roztopionym masłem. Po kilku minutach, wyjąć je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.
Podawać ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.






