Odrywane bułeczki z kruszonką

Odrywane bułeczki z kruszonką

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. 

Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …

Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.

Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!

Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym.

Albo np. z kremem rafaello!

PYCHA!

 

 Zdjęcie - Odrywane bułeczki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 SKŁADNIKI:

- mąka pszenna – 500 g
– świeże drożdże – 30 g
– cukier – 50 g
– letnie mleko – 250 ml
– roztopione masło – 40 g
– jajka – 2 szt
– sól – 1 szczypta

KRUSZONKA:
– mąka – 3 łyżki
– cukier – 3 łyżki
– masło – 1 łyżka

DODATKOWO:
– masło do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.

Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. 

Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. 

Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).

Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.

Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.

Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.

Układamy obok siebie w formie.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

Posypujemy obficie  ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

 

 Zdjęcie - Odrywane bułeczki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów