Odkrywanie Wielkiej Brytanii z kurczakiem Jamiego Olivera


Kurczak "imperialny" Jamiego Olivera
Składniki:
kurczak o wadze około 1.4 kg lub porcja udek
Marynata:
po jednej kopiastej łyżeczce roztartego czosnku, startego świeżego imbiru i startego świeżego chili
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
po kopiastej łyżeczce mielonych nasion kolendry, kurkumy, garam masali i mielonego kminu
2 kopiaste łyżki naturalnego jogurtu
2 płaskie łyżeczki soli morskiej
Jamie używał całej tuszki, my mając na podorędziu udka, użyliśmy udek. Nie część tuszy ma tu jednak znaczenie, lecz marynata. Wypełniająca powietrze orientalnym aromatem marynata to klucz do sukcesu - jeśli lubicie curry, nie będzie zawiedzeni. Jeśli zaś dopiero zaczynacie przygodę z kuchnią indyjską, imperialny kurczak wskrzesi w Was wielką do niej miłość. Mieszankę garam masala można kupić w każdym hipermarkecie lub zrobić samemu. Swój zapas przyrządziliśmy już rok temu - przechowywana w zamkniętym słoiczku nie traci żadnych właściwości (poniżej przepis). Receptura sama w sobie jest zaś bardzo prosta. Wróćmy jednak do kurczaka oraz procesu jego przyrządzania! W blenderze umieszczamy wszystkie składniki marynaty, miksujemy przez chwilę, a następnie marynujemy kurczaka. Aby mięso dokładnie przeszło przyprawami, wcześniej nacinamy je w kilku miejscach. Nie należy oszczędzać na marynacie, powinna w całości przykrywać mięso. Tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jeśli jesteście bardzo głodni i nie możecie się już doczekać, rozgrzewacie piekarnik do maksimum, wstawiacie kurczaka i przykręcacie temperaturę do 180 st. C. Po godzinie należy ocenić stan mięsa i przedłużyć pieczenie o niezbędny czas, ok. 15 - 20 min w przypadku całej tuszki.

Nie należy przejmować się wyglądem kurczaka - już po kilku minutach pieczenia marynata zmieni się w "ciemną materię", po wyjęciu z piekarnika kurczak będzie wyglądał mniej więcej tak, jak powyżej. Pocieszył nas w tym momencie sam Jamie - jego danie również wyglądało, jak... spalone. Zapewniamy jednak, że smak długo pozostanie w Waszej pamięci.
Smacznego!
P.S. Garam masala:
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki nasion kardamonu
- 1 średnia, pokruszona laska cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
- pół łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
Przyprawy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez kilka minut, następnie ucieramy je w moździerzu lub młynku do kawy na jednolitą masę. Przechowujemy w szczelnym słoiczku. Korzystamy często.
Z pozdrowieniami,
mister Sandman (wykonawca) i misys Sandman (konsument)
Przepis bierze udział w Durszlakowej akcji Festiwal Kuchni Indyjskiej