Obiad z blaszki i nowa członkini rodziny :)

Obiad z blaszki i nowa członkini rodziny :)
Zdjęcie - Obiad z blaszki i nowa członkini rodziny :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biedronka to sklep, który znajduje się w połowie drogi mojego syna z domu do szkoły. Zważywszy, że do szkoły jest około 5 minut piechotą, łatwo się domyślić, że bywam w Biedronce dość często, bo jest dla mnie najbliższym źródłem drobnych zakupów. Na gdyńskiej hali targowej mam swoich ulubionych sprzedawców warzyw, w Tesco (oddalonym o 7 minut drogi piechotą od mojego domu) kupuję chemię – proszki, tabletki do zmywarki itp. oraz puszki – pomidory, fasolka itp), a w Biedronce robię zakupy w tygodniu. Często, zachodząc do Biedronki zaglądam do zamrażarki z rybami w poszukiwaniu produktów Royal Greenland. Z reguły znajduję jakieś produkty tej firmy, a ostatnio zasmakowałam w polędwiczkach z dorsza grenlandzkiego.

Zdjęcie - Obiad z blaszki i nowa członkini rodziny :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowywałam go już na kilka sposobów, w tym najzwyklejszą wersję – z patelni z odrobiną soku z cytryny. Tym razem upiekłam rybę z warzywami dodając chrupiące grzanki i przyprawę do gyrosa firmy Kamis. Polecam!

P.S. Przedstawiam Wam naszą kotkę Mruczkę. Jest z nami od środy i jest cudowna!
Jest już dość sporym kotkiem, bo ma 4 miesiące, śpi z Krzysiem w łóżku i o piątej rano jest gotowa do zabawy:)

Zdjęcie - Obiad z blaszki i nowa członkini rodziny :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Obiad z blaszki i nowa członkini rodziny :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba pieczona z warzywami i grzankami
porcja dla 2 osób

350 g filetów z białej ryby (użyłam dorsza grenlandzkiego)
300 g małej brukselki
2 marchewki
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy + trochę do skropienia ryby
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (firmy Kamis) + trochę do posypania ryby
sok z cytryny
4 kromki chleba tostowego (lub zwykłego)


Piekarnik nastawić na 190°C.
Rybę rozmrozić, jeśli kupiliśmy zamrożoną.
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści i naciąć u nasady na krzyż. Marchewkę obrać i pokroić w plastry grubości 1 cm. Marchewkę i brukselkę ugotować na parze na półtwardo.
Sos sojowy, oliwę, 1 łyżeczkę soku z cytryny i przyprawę do grosa wymieszać w misce. Podgotowane warzywa przełożyć do marynaty i dokładnie je nią pokryć.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej. Na środek arkusza wyłożyć otoczone marynatą warzywa, zebrać brzegi folii i zawinąć robiąc pakunek. Resztki marynaty zachować. Piec 15 minut.
W tym czasie przygotować rybę i chleb:
Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, oliwą i posypać przyprawą do grosa.
Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić do resztek marynaty. Wymieszać, aby wchłonęły to, co zostało.
Po 15 minutach pieczenia warzyw wyjmujemy blaszkę, rozwijamy pakunek i dokładamy rybę i kostki chlebowe układając je pomiędzy warzywami. Pieczemy bez przykrycia kolejne 15 minut. I gotowe!

Kategorie przepisów